Uretrostoma - alternativa chirurgicală în urolitiaza la motani

O afectiune frecventa a pisicilor, urolitiaza este o boala metabolica complexa foarte studiata si dezbatuta in medicina veterinara.

De ce este atat de importanta si provoaca atatea probleme la motan? Pe langa problema alimentatiei care este bogata in proteine, cum este si firesc (sunt carnivore pisicile), ingestia scazuta de apa, sedentarismul in unele cazuri, cistitele frecvente, ph-ul alcalin al urinei si dereglarile metabolice, motanii au particularitatea anatomica a uretrei peniene care are forma de trunchi de con, in capatul terminala aparand o angustie care permite eliminarea nisipului fin dar nu si a conglomeratelor mai mari. De asemenea, un factor foarte important este si prezenta in structura penisului a unei formatiuni de natura osoasa specifica motanilor – osul penian – care nu permite uretrei sa se dilate atunci cand mai trec fragmente de nisip prin uretra peniana, ingreunand eliminarea sedimentului.

Uretrostoma este o metoda chirurgicala de remediere a deficitului de largime din uretra peniana a motanului. Ea este indicata atunci cand blocajele uretrale sunt frecvente, necesitand sondarea uretrala, care este iritanta mai ales atunci cand este efectuata des si cu pacientul nesedat. De asemenea, se recomanda atunci cand nici schimbarea hranei cu o dieta specifica pentru tipul de sediment urinar identificat la fiecare motan in parte si nici administrarea medicatiei specifice nu au dus la diminuari in frecventa si intesnsitatea blocajelor uretrale.

Sunt cunoscute 2 metode chirurgicale:

  • uretrostoma abdominala

  • uretrostoma perineala

Utilizarea lor ca metoda unica de remediere, fara a mai folosi dieta de remediere a dereglarilor metabolice si medicatia specifica de diminuare a formarii urolitilor si de dizolvare a lor este total contraindicate. Intotdeauna se vor incerca metodele noninvasive intai si de abia ulterior uretrostoma.

Descrierea interventiei

Ea consta, pe scurt, in indepartarea portiunii terminale a uretrei, cu tot cu scrot si penis, obligatoriu orhidectomia la cei nesterilizati si deschiderea uretrei la piele intr-o zona unde uretra are diametrul mai mare decat cea peniana.

Rezultatele pot fi spectaculoase dupa vindecare completa postoperatorie, care are loc in 10 – 14 zile.

Pacientul trebuie sa poarte guler de protectie in toata aceasta perioada si sa aiba un regim de ingrijire aparte, conform indicatiilor medicului curant.

Pentru cei care doresc mai multe informatii si sa inteleaga mai bine aceasta problema complexa: Sindromul Urologic Felin ( S.U.F.) si mai multe detalii despre uretrostoma (in mod special), atasez Lucrarea de Licenta in PDF.

Dr. Fogarasi Peter

Clinica veterinară Magavet

Când faci lucruri cu pasiune și implicare totală nu obosești niciodată.