De ce deparazităm animalele?

Deparazitarea are mai multe scopuri, nu doar pentru a aduce bunastarea animalelor. Prin deparazitarea periodica si corecta se urmareste in primul rand asigurarea unei cat mai bune stari de sanatate a animalelor, scaderea contaminarii mediului cu diversi agenti parazitari si protectia oamenilor de zoonoze (boli transmisibile intre animale si om).

Sunt doua feluri de deparazitare: interna si externa.

Pentru deparazitarea interna exista numeroase produse. Ele contin diverse substante cu rol paraziticid sau parazitifug, a caror concentratie si compozitie difera in functie de specia, rasa, varsta, talia, parazitii asupra carora se doreste sa intervina, starea de sanatate a animalelor, mediul in care traiesc animalele, contactul cu alte animale domestice si salbatice si receptivitatea pacientilor la diverse cai de administrare. De asemenea, forma de prezentare este diferita: suspensii cu administrare orala, comprimate, cu administrare injectabila sau chiar spot on.

Este indicat sa se administreze la recomandarea medicului veterinar si eventual dupa o evaluare prealabila a pacientului, tinand cont de cele descries anterior. Deparazitarile interne se pot da ca doza unica (o singura administrare) sau cu rapel (repetare cateva zile la rand sau la un anumit interval de zile), in functie si de indicatiile producatorului.

Cand se efectueaza deparazitarea si in locul in care sta acesta exista mai multe animale, este recomandata si deparazitarea celorlalte pentru a avea un control cat mai eficient asupra transmiterii parazitozelor intre animale, intrucat deparazitarea interna nu ofera remanenta pentru o perioada lunga, precum vaccinarea sau deparazitarile externe, riscul de reinfestare existand chiar din zilele urmatoare administrarii produsului. Tot din acest motiv este necesara igienizarea locului unde sta animalul si unde isi face necesitatile cu produse specifice, mai ales dupa deparazitare, daca e suspicionata o infestare cu paraziti. Igiena proprietarilor si a ingrijitorilor care iau contact cu animalul trebuie sa fie una riguroasa, mai ales daca se banuieste o infestare parazitara.

Si in cazul deparazitarii externe vorbim de mai multe produse, diferind ca mod de prezentare si aplicare (zgarzi imbibate cu substante paraziticide si parazitifuge, pipete spot-on, sampoane antiparazitare, solutii folosite prin diluarea cu apa la imbaieri, sprayuri, solutii cu administrare parenterala si chiar comprimate orale cu rol antiparazitar pe parazitii externi). Intotdeauna este indicat sa se foloseasca produsul cel mai putin toxic pentru cazul dat si cu eficienta maxima, de aceea se recomanda consultarea medicului veterinar in vederea alegerii produsului ideal. Ca si recomandare personala, daca este posibil, pisica si cainele care traiesc in mediul exterior ar trebui sa aiba permanent o zgarda antiparazitara asociata cu o deparazitare externa spot on periodica aplicata corespunzator.

O atentie deosebita trebuie acordata unui parazit ascuns care nu da semne decat atunci cand este foarte tarziu si tratamentul care se instituie poate fi tardiv si foarte costisitor. Este vorba de Dirofilaria imitis, o boala parazitara extrem de grava, avand ca vectori numeroase specii de tantari, prevaland mai ales in apropierea zonelor cu umiditate mai mare ( paduri, lacuri, rauri etc). Boala s-a raspandit din ce in ce mai mult in ultimii ani la noi in tara diagnosticand-o si in zona Tartasesti din judetul Dambovita in mai multe forme prin teste specifice si chiar ca surpriza de necropsie.

Boala are localizare sangvina, larvele identificandu-se in sange si mai ales in cel periferic, iar adultii localizandu-se in cord si vasele mari de sange.

Pentru preventie sunt masurile de deparazitare externa cu produse care resping tantarii si distrug larvele de dirofilaria (microfilariile), sub forma de comprimate orale, solutii injectabile, solutii externe spot on sau zgarzi antiparazitare. De asemenea, testarea periodica (microscopie directa sau test serologic) este necesara mai ales in zonele de risc.

Un aspect important atunci cand deparazitezi un animal infestat cu purici este ca puricii pot transmite o forma de tenie si trebuie luata in calcul si deparazitarea interna ulterioara celei externe, la 3-4 zile distanta.

Deparazitarile externe sunt indicate lunar pentru animalele care intra des in contact cu mediul extern.

Deparazitarea interna se va face de cel putin 2 ori / an sau mai des in functie de riscurile de contaminare.

Dr. Fogarasi Peter

Clinica veterinară Magavet

Când faci lucruri cu pasiune și implicare totală nu obosești niciodată.