De-a lungul timpului, Magavet a colaborat cu cei mai buni cardiologi din domeniul veterinar din Bucuresti. Aparatura de ultima generatie, dorinta de a performa si dedicarea medicilor din clinica au dus la un nivel superior aceasta specializare in clinica noastra.

Incepand de acum, clinica Magavet are si Specialitatea Cardiologie, asa cum v-am obisnuit in clinica noastra, mereu ne dorim sa venim in intampinarea necesitatilor pacientilor nostri.

Ce inseamna Cardiologie Veterinara? Aceasta specialitate este concentrata pe inimioara animalutului dumneavoastra.

De ce avem nevoie de cardiologie?  In randul animalutelor, la fel ca la oameni, problemele cardiace sunt extrem de greu de diagnosticat si de tratat. Spre deosebire de oameni, pacientii nostri sunt necuvantatori. Oboseala la efort minim, tusea, letargia, respiratia laborioasa sunt semne care ne conduc catre a indruma apartinatorul spre un consult cardiologic. Intreg parcursul de diagnostic se efectueaza de acum la noi la clinica.

Un examen complet al cardiopatiilor consta in : anamneza completa a pacientului, auscultarea cordului cu stetoscopul, analizarea celor 2 markeri cardiaci si a electrolitilor, electrocardiograma (EKG), radiografii toracale si ecografia cardiaca.

Troponina I este o proteina exclusiv cardiaca ce regleaza contractilitatea muschiului cardiac, miocardului. NT-PROBNP este un hormon secretat de cardiomiocite in ventriculii inimii ca raspuns la intinderea cauzata de cresterea volumului sanguin ventricular.

Electrocardiograma (EKG) ne ajuta in a observa curentii electrici care insotesc activitatea musculara a cordului.

Ecografia cardiaca ne arata miscarile celor 4 camere, grosimea peretilor, valvele si comunicarea intre cele mai importante vase.

Electrolitii ne ajuta in stabilirea unei scheme terapeutice corecte pentru blanosul dumneavoastra.

Cand recomandam aceste investigatii?

Investigatiile sunt recomandate in functie de specia si rasa animalului dumneavoastra.

Felinele de rasele Sfinx, Main Coon, Persane, British, Ragdoll pot declansa o cardiopatie genetica numita HCM, asadar, consultul cardiologic trebuie facut la varsta de 8-9 luni. La cainii de talie mica, Shitzu, Bichon, Chihuahua, consultul cardiologic trebuie sa fie la varsta de 7-8 ani pentru a depista Endocardioza care este una dintre cele mai frecvente afectiuni.

In anumite boli parazitare, cum ar fi Dirofilaria (vierme care creste la nivelul plamanilor si migreaza catre cord) este necesara efectuarea unui examen sanguin. In cazul in care pacientul este pozitiv, consultul cardiologic este urmatorul pas.

Pentru pacientii cu varsta peste 5 ani ce au nevoie de interventii chirurgicale, consultul cardiologic este obligatoriu.

Va asteptam la un consult cardiologic cu animalutul dumneavoastra, mentionam ca acest serviciu se face pe baza de programare telefonica!

Dr. Moldoveanu Anca 

Clinica veterinară Magavet

Când faci lucruri cu pasiune și implicare totală nu obosești niciodată.